Sportdrankjes
Voldoende blijven drinken tijdens het sporten is belangrijk, zeker met deze warmte. Uitdroging kan je sportprestaties negatief beïnvloeden en dat willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Dus hoe maak je nou een goede keuze bij het kiezen van een sportdrank?
Dranken zijn in 3 categorieën in te delen: hypotone, isotone en hypertone dranken. Wat voor soort drank het is, hangt af van de concentratie ‘deeltjes’ in de drank ten opzichte van ons bloed. Die deeltjes zijn elektrolyten (zoals mineralen) en koolhydraten (suikers).
Hypotone dranken
Hypotone dranken hebben een lagere concentratie ‘deeltjes’ ten opzichte van ons bloed (hypo=laag). Je kunt zelf een hypotone drank herkennen aan max. 4 gram koolhydraten per 100 ml. Voorbeelden hiervan zijn water, thee (zonder suiker!) en kokoswater. Deze dranken zijn met name geschikt voor inspanningen die korter duren dan 1-1,5 uur. Voor de gemiddelde sporter raden wij daarom gewoon water aan tijdens het sporten!
Isotone dranken
Isotone dranken hebben dezelfde concentratie ‘deeltjes’ ten opzichte van ons bloed. Hierdoor wordt het snel opgenomen en vul je niet alleen je vocht, maar ook je elektrolyten en koolhydraten aan. Een isotone drank is te herkennen aan 4-8 gram koolhydraten per 100 ml. Voorbeelden hiervan zijn AA isotone, Isostar en Aquarius. Deze dranken zijn geschikt voor inspanningen van minimaal 1-1,5 uur en wanneer het ontzettend warm is. Deze dranken worden vooral gebruikt door duursporters tijdens de prestatie, zo drinken bijvoorbeeld de deelnemers van de Tour de France isotone dranken.
Wist je trouwens dat je ook heel gemakkelijk zelf isotone sportdrank kunt maken? @iamafoodie.nl schreef daar een blog over: https://www.iamafoodie.nl/recept-sportdranken-zelf-maken/
Hypertone dranken
Hypertone dranken hebben een hogere concentratie ‘deeltjes’ ten opzichte van ons bloed (hyper=hoog). Een hypertone drank kun je herkennen aan meer dan 8 gram koolhydraten per 100 ml. Voorbeelden zijn frisdranken zoals cola, energydrink en AA high energy. Deze dranken zijn niet geschikt voor tijdens de inspanning. Door een hoge concentratie deeltjes wordt het minder goed opgenomen. Hierdoor kan het vocht niet snel genoeg worden aangevuld én kun je ook een ‘klotsende’ maag/buik ervaren.
Heb je zelf een voedingsvraag? Neem dan contact op met onze diëtist Floor via info@dietistfloordieben.nl of 06 31 28 45 97.