KENAMJU

View Original

8-weekse BJJ cursus

Op maandag 16 september start Kenamju met een 8-weekse BJJ cursus met instructie van Guy Ouwens. De les wordt wekelijks gegeven van 20:45 tot 22:15 en is bedoeld voor (absolute) beginners. Deze cursus is alleen voor leden van Kenamju.

Deze BJJ cursus is een pilot en wordt bij succes opgevolgd door vaste les(sen) op het lesrooster bij Kenamju.

Deze 8-weekse cursus is vol. Houd onze social media in de gaten voor mogelijk volgende startmomenten.

Wat is BJJ

Brazilian Jiu Jitsu (BJJ) is een veelzijdige vechtsport die zowel recreatief als competitief wordt beoefend. Het kan als zelfstandige sport worden beoefend of als onderdeel van Mixed Martial Arts (MMA). BJJ wordt ook steeds vaker gebruikt door politie en militair personeel vanwege de toepasbaarheid bij aanhoudingen. De kern van BJJ ligt in het naar de grond brengen van een tegenstander, controle nemen en behouden wanneer je op de grond ligt, en indien nodig de confrontatie beëindigen met een gewrichtsklem of verwurging. Bij de NO-GI variant van BJJ draag je geen kimono, wat zorgt voor een snellere en dynamischere stijl van grappling.

Veiligheidsregels

  • Sparren: Wees niet bang om in het begin afstand te houden van sparren of "rollen". Vraag je coaches of je klaar bent om te sparren of of ze een specifieke manier van trainen aanbevelen. Iedereen is in een andere situatie en leert in zijn eigen tempo!

  • Respecteer je partners: Houd rekening met eventuele verschillen in grootte, leeftijd, kracht en blessures van je partners. Luister naar verzoeken om elkaar te helpen en begrijp dat de trainingsruimte niet alleen bedoeld is om individueel te groeien, maar ook als team.

  • Technieken: Houd je in het begin aan de technieken die je kent en aangeleerd krijgt. Luister naar de adviezen van de coaches en vermijd verboden technieken in de gym, evenals technieken die gebruik maken van momentum zoals worpen of springen, tenzij je coach specifiek aangeeft dat het is toegestaan.

  • Submissies: Gebruik geen brute kracht bij het aanbrengen van een verwurging of gewrichtsklem. Bouw langzaam en voorzichtig druk op, zodat je partner de tijd heeft om de situatie te herkennen en op te geven door “af te kloppen”. De technieken die je aangeleerd krijgt, kunnen ernstige fysieke schade veroorzaken, maar zijn bedoeld om veilig en gecontroleerd te worden gebruikt.

Mat Etiquette

  • Kleding: Draag bij voorkeur strakke kleding zonder zakken, zoals shorts, leggings, t-shirts en compressiekleding. Doe sieraden af.

  • Breng slippers mee: Loop niet blootsvoets van de mat en weer terug, vooral niet naar het toilet. Dit is een veelvoorkomende fout.

  • Nagels knippen: Lange nagels kunnen snijwonden en infecties veroorzaken.

  • Kom schoon: Douche voor en na de les en draag schone kleren.

  • Communiceer: Laat je partner altijd weten of je nieuw bent en informeer hen over je grenzen, blessures en gezondheidsproblemen.

  • Huidinfecties: Meld eventuele huidinfecties of verdachte plekjes aan je coach. Vanwege de aard van de sport komen huidinfecties vaak voor en je kunt gevraagd worden om niet op de matten te trainen.